7 tips om goede sollicitatiebrief te schrijven

Heb jij een leuke baan gezien, online of ergens anders, en zou je hier graag willen werken? Dan is het tijd om te gaan solliciteren. Bedrijven willen tijdens een sollicitatie zoveel mogelijk over jou te weten komen. Dus, vertel zo veel mogelijk! Hier vind je een aantal tips om je goed voor te bereiden op de sollicitatie.

sollicitatietips
Linkedin
 • Lees de vacaturetekst goed door

Je komt een vacature tegen die je interessant lijkt. Om te kunnen solliciteren moet je weten wat de functie in houdt en wat er van jou verwacht wordt. Lees dit aandachtig door en wees kritisch op jezelf. Past dit bij mij? Word ik hier blij van en zal ik met plezier naar mijn werk gaan? Als je dit met alle interessante vacatures doet, filter je vanzelf de voor jou best passende functies. Hierdoor solliciteer je minder snel op een vacature waar je niet aan alle eisen voldoet. Dit scheelt voor jou werk, maar ook zeker voor het bedrijf!

Nog een kleine tip: Zoek op de bedrijven op waar je eventueel wil gaan werken. Kijk op de website, LinkedIn en Facebook.

 • Curriculum vitae

  Zorg dat jouw cv in orde is en duidelijk voor het bedrijf, vermeld hierin de hoognodige informatie (lees hiervoor de ‘5 tips voor het maken van de perfecte cv’). Als de eisen van de vacature passen bij jou als persoon kan je je cv doorsturen. Het bedrijf zal aan de hand van een cv de eerste selectie maken. Zorg ervoor dat je de aandacht weet te trekken van de lezer!
 • Motivatie

  Om de aandacht voor de eerste selectie nog beter te trekken schrijf je een motivatietekst. Wat heeft ervoor gezorgd dat je op deze functie solliciteert. Leg kort uit wat je interessant vindt aan de functie en waarom je graag bij dat bedrijf wil werken. Vermeld ook waarom jij de beste kandidaat bent om de functie mee in te vullen. Het bedrijf zal de motivatie lezen en hierdoor nog meer vragen of interesses in jou kunnen hebben. Het is ook handig te vermelden wanneer je bereikbaar bent. Zowel telefonisch al via de mail.

 • Bereid het gesprek voor

  Jouw sollicitatie is verstuurd en het bedrijf kan contact met je opnemen. In veel gevallen al de eerste kennismaking over de telefoon gaan. Bereid dit gesprek voor. Bedenk vragen over dingen die je graag wil weten. Nadenken over een salarisindicatie (als er geen vast salaris is) is ook belangrijk, heb een salaris in je hoofd wat je graag zou willen verdienen en onderbouw dit.
 • Stel vragen

Je bent goed voorbereid wanneer het bedrijf je belt. In het gesprek stel je vragen over de functie en informatie die je graag nog te weten wil komen. Je neemt initiatief in het gesprek en toont interesse in het bedrijf/functie. De medewerker die jou aan de telefoon krijgt vindt dit erg fijn. Ze weten gericht te antwoorden. Een actieve houding en het stellen van vragen zal jou verder helpen met het vinden van de perfecte baan. Past de functie toch niet helemaal bij jou of is dit juist precies wat je wil? Dat is naast je zelf verkopen het doel van een kennismakingsgesprek.

Linkedin
 • Antwoord uitgebreid

  Geef niet alleen met ja en nee antwoord maar ben specifiek. Hoe duidelijker je bent, hoe beter te beoordelen dit is voor de medewerker die jou spreekt. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijke beeld  achterlaat van jou als persoon.

 • Reageer actief

  Het gesprek met het bedrijf zit erop. Na het gesprek zijn er misschien afspraken gemaakt. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld op tijd een mail stuurt of wat van je laat horen. Stuurt het bedrijf een mail of bericht? Zorg dan dat je het liefst dezelfde dag nog reageert of terugbelt. Het geeft het bedrijf de indruk dat je namelijk echt geïnteresseerd bent om daar te komen werken.

  Aan de hand van deze tips heb je het beste gesprek in tijden, veel succes!