Leren solliciteren

5 tips voor het maken van een curriculum vitae.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging of aan een eerste (bij)baan en wil je graag gaan solliciteren? Doe dit dan meteen goed! Begin met het maken van een perfect curriculum vitae (cv). Je geeft een bedrijf een eerste indruk van jouw als persoon en van je loopbaan. Door een perfect cv te maken trek je de aandacht van de lezer en dat is hetgeen wat je precies wil. Hoe doe je dit nou precies? Ik laat je in 5 stappen zien wat er absoluut niet mag ontbreken op jouw cv!
 

De foto

Zorg dat je jouw cv begint met een foto van jezelf. Maak een foto waar je vanaf je schouders tot je hoofd duidelijk op bent te zien. Doormiddel van de foto krijgt de lezer een duidelijk inzicht van wie het cv is en is de aandacht van de lezer al wat getrokken. Een belangrijke tip voor de foto: Wil jij een professionele foto, die je ten alle tijden kan gebruiken? Zorg er dan voor dat je de foto maakt voor een effe achtergrond. Denk aan een witte muur. Waarom is dit van belang? Als jij een vakantiefoto pakt in de zon of juist in de sneeuw is dit seizoensgebonden. Als de lezer een foto in de zon ziet met groene bomen in december, weet de lezer dat de foto niet actueel is! De lezer kan dan denken dat het cv al wat ouder is en dat wil je natuurlijk voorkomen.
 

Profielschets

Om de aandacht van de lezer nog meer te trekken schrijf je een korte profieltekst over jezelf. De lezer leest in 75 tot 100 woorden wie jij bent en wat je kwaliteiten zijn. In een profielschets kan je alles schrijven wat je wil, maar let op dat het de aandacht van de lezer vasthoudt. Je kan bijvoorbeeld wat schrijven over je kwaliteiten (sociaal, stressbestendig) en wat je aantrekt in de functie (bijvoorbeeld, het sluit aan bij mijn opleiding en ik ben gedreven om mensen te helpen met het aanvragen van een paspoort). Een mooie werkervaring waar je veel van hebt geleerd kan je ook altijd benoemen!
 

Houd het kort

Een cv is een eerste indruk op jouw loopbaan. Houd het zo kort mogelijk, maar vermeld wel alles. Zorg ervoor dat alle informatie (personalia, kwaliteiten, opleidingen/cursussen en werkervaring) op 1 pagina staat. Mocht je toch wat taken willen vermelden en wordt het langer dan een pagina? Dat kan maar zorg er dan voor dat er geen lappen tekst op het cv staan.
 

Opmaak

Zorg voor een duidelijke opmaak. Werk met vakken per groep. Dus voor personalia een vak en voor werkervaring weer een apart vak. Tip: gebruik standaard opmaken van Word of Canva! Je hoeft hier alleen een foto en de informatie in te vullen en dan heb je eigenlijk al een net opgemaakt cv.
 

Up to date

Houd de informatie up to date. Let er op dat als je de huidige baan in een maand aangeeft, dit elke maand veranderd of er ‘heden’ neerzet. Als je een cursus hebt afgerond of begint vermeld je dit ook op je cv. Zo zorg je ervoor dat de informatie altijd klopt en je niet per ongeluk wat mist als je het naar het bedrijf doorstuurt.